Referenser

Några av våra nöjda deltagare

Stena Recycling

Hållbar hälsa i fokus på Stena Recycling

Stena Recycling är Sveriges ledande återvinningsbolag där vi arbetar med och utvecklar cirkulära lösningar inom alla typer av verksamheter. Hållbarhet och omtanke är ständigt i fokus och för att vi ska lyckas krävs det att våra medarbetare mår bra och är hållbara över tid. Tillsammans skapar vi en hållbar morgondag.
Som bolag finns vi på nästan 100 olika orter runt om i landet. Vi ville skapa en gemenskap över hela organisationen, oavsett roll och fysisk arbetsplats, och ge möjlighet att lära känna kollegor och verksamheter lokalt. Vi ville också främja rörelse- och arbetsglädje under en av årets kanske tristaste månader. Tappa gav oss möjligheten att fånga in alla dessa behov i ett koncept på ett lättillgängligt och användarvänligt vis.

Tillsammans med Tappa skapade vi en Stena Recycling-specifik karta där vi under utmaningens gång förflyttade oss från vår sydligaste till nordligaste anläggning. På vägen mellanlandade vi på ett antal olika anläggningar där vi lärde oss mer om vårt bolag genom videohälsningar från våra kollegor och ledningsgrupp.
Utöver rörelse och aktiviteter utformade vi även specifika Stena Recycling-uppdrag utifrån vår verksamhets värderingar med syfte att främja trivsel och hållbara arbetsdagar. Uppdragen kunde handla om att erbjuda stöd till kollega, ge feedback på önskade beteende eller att skapa inkludering i arbetsgruppen. Helheten bidrog till att utmaningen blev en ”snackis” och inte bara inriktad på fysisk rörelse och tävling. Steg- och aktivitetsutmaningen fick ett stort engagemang i verksamheten. Nästan 800 medarbetare deltog i utmaningen som deltagare i ca 100 lag.

Vi kan helt klart rekommendera Tappa som leverantör och kommer med all säkerhet att ta hjälp av Tappa i framtiden för att utforma Aktivitetsutmaningar som skapar värde på flera plan. Tappa hjälpte oss verkligen att skräddarsy upplägget så att det blev unikt för oss. En fantastisk insats ur såväl ett hälso- som hållbarhetsperspektiv!

”Vi peppade varandra varje dag och hittade ännu fler sätt att plocka steg tillsammans."

Citat från medarbetare som deltog i utmaningen
Skräddarsydd Stena Recycling-karta
Stena Recycling valde en skräddarsydd lösning
Läs om skräddarsydda lösningar...

"Glada och sammansvetsade kollegor med gemensamma mål på ett företag är A och O"

Elly Stålvant från Cimbria Herrekiperingen AB är med i laget Gårillorna (tjejerna) och tävlar mot sina kollegor Sengångarna (killarna) i TappaTrampet 2023.

Vi kontaktade Elly för att deras lagnamn väckte vår uppmärksamhet och vi undrar ju självklart hur det kom sig att de valde lagnamnen. ”Va kul att du hittade oss och våra knasiga namn. Vi ville leka lite med ordet promenad, gå och gång och kom fram till sengångare och gårillor.”

Elly berättar vidare att de ville starta utmaningen i Tappa då de upplever att det är viktigt att de som kollegor har ett gemensamt mål, inte bara under arbetstid utan även på fritiden. ”Då vi alla tycker om att röra på oss och det är ännu roligare att göra detta tillsammans tyckte vi Tappa var ett bra alternativ. Att man även jobbar på ett specifikt mål nämligen att gemensamt nå Paris tyckte vi alla lät extra roligt. Självklart lägger man på en extra cykeltur eller promenad nu när man vill rankas högt i topplistan.

Det vi gillar extra mycket med Tappa är att man även kan lägga till andra prestationer som ridning, trädgårdsarbete osv. Vi rör oss ju alla på olika sätt. Vi skulle absolut rekommendera andra att använda sig att Tappa. Det är enkelt att använda och höjer stämningen på jobbet. Glada och sammansvetsade kollegor med gemensamma mål på ett företag är A och O”.

”Självklart lägger man på en extra cykeltur eller promenad nu när man vill rankas högt i topplistan."

Elly Stålvant
Luleå kommun

"Positiv respons från Luleåborna"

”I Luleå arbetar vi med uppdraget att kraftigt öka andelen som går, cyklar och åker kollektivt. Vi har de senaste åren gjort många insatser för just cyklister och kollektivtrafiken men mindre för fotgängarna, så det var det vi ville sätta fokus på denna gång.

Tappa kunde erbjuda ett flexibelt koncept och leverera utifrån de krav vi hade om att bland annat kunna ge poäng och steg för att byta ut bilresor och att göra det möjligt att bjuda in alla Lulebor och även kommunicera med dem via en app.

Vi har fått en väldigt positiv respons från Luleåborna och långt många fler deltagare än vi vågat hoppas på. Vi har genom kampanjen också satt fokus på möjligheten att faktiskt byta ut de där korta bilresorna till att istället gå.

Många har också uppskattat att få tävla för sitt bostadsområde och by. Vi är extra glada att så många varit så engagerade i just byarna. Vi har ofta svårt att göra satsningar inom hållbart resande som passar alla, men det känner vi att vi lyckats med här, att få med såväl stad som landsbygd.”

Helena Lindvall
Luleå kommun
HydraSpecma

”Enkel aktivitet att starta upp, och det är något som passar alla”

Efter en lång tid av hemarbete hos delar av vår organisation såg vi ett behov av att lyfta fram vikten av fysisk rörelse och social gemenskap. Vi är dessutom en organisation som är utbredd på många olika orter runtom i Sverige och världen och eftersökte en aktivitet som skulle fungera globalt samt som skulle uppmana till ökad fysiska rörelse och social gemenskap. En stegutmaning via Tappa var ett bra sätt att kombinera dessa områden.

Vi har fått till oss flera motiverande och inspirerande berättelser från medarbetare runtom i världen, som tack vare utmaningen har påbörjat nya mer hälsosamma vanor. Vi har även upplevt att medarbetare inom ramen för utmaningen har sporrat varandra till mer rörelse och det har även bidragit till den sociala gemenskapen genom att bli en ”snackis”, såväl i teamet som lokalt, mellan orter, bolag och länder.

Det är en relativt enkel aktivitet att starta upp, och det är något som passar alla, oavsett roll, träningsnivå, ort/land mm. Du kan vara elitidrottare eller kanske vill börja en mer hälsosam resa, oavsett kan du vara med och få ut något av utmaningen, såväl individuellt som till teamet.

Kristina Gårdman
Head of HR, HydraSpecma
Inlumi

"Ett lätt sätt att engagera och komma igång"

”Initiativet kom från inlumi´s svenska kontor, för att få göra något tillsammans i tider då vi sällan ses. När vi insåg att appen även skulle funka på andra språk bjöd vi in våra kollegor från Norge, Danmark, Finland, Spanien, Nederländerna & UK att också vara med.

För vissa har först till toppen varit viktigaste, men utmaningen har lika mycket handlat om att komma igång, ta sig ut från skrivbordet/köksbordet för en nypa luft eller att faktiskt ge den där positiva feedbacken till kollegan som är värd det.

Vi kan rekommendera tappa, för att det är ett sånt lätt sätt att engagera och komma igång. Jag gillar att alla aktiviteter räknas och att det även finns en social del som ger extra steg. Det vore roligt att göra fler utmaningar i framtiden, kanske en egen speciellt för oss på inlumi, där vi tillsammans går mot gemensamt mål!”

Anna Larsson
Head of Group Marketing, Inlumi
Almi Företagspartner

”Vi har samtliga rört på oss mer än vad vi brukar, några MYCKET mer”

Eftersom vi på Almi Värmland rörde på oss mindre och hade blivit mer stillasittande än tidigare under pandemin, var vi i våras eniga om att vi behövde komma igång med olika gemensamma aktiviteter för att få oss att börja röra på oss mer i vardagen. Eftersom jag tidigare hade fått berättat för mig om ett annat företag som kört Tappa stegtävling året innan, föreslog jag att vi skulle kunna gå med i en liknande stegtävling. Min chef och mina kollegor nappade på det direkt. Det har varit roligt att kunna ha en tävling för oss själva (åtminstone första gången), att kunna dela upp oss i lag och följa förloppet under tiden genom både kartbilder och grafiska tabeller. Vi har varje vecka haft etapp-avstämningar och symboliska prisutdelningar som har varit mycket uppskattat av alla deltagare.

Fantastiskt bra att ha en så stor mängd olika aktiviteter som kan omvandlas till steg. Det har både triggat igång kreativitet och utövande hos deltagarna! Bara en sån sak som att ta en brottningsmatch med sin son en halvtimme och få stegpoäng för det! Bra att kunna lägga till egna bonusaktiviteter till tävlingen som bidrar till ökat hållbart och miljömedvetet beteenden till vardags.

Vi har samtliga rört på oss mer än vad vi brukar, några MYCKET mer. Nya vanor och beteenden har skapats. Några har börjat ta en promenad på lunch, eller för den delen en kvällspromenad. En kollega har gått från inga fysiska aktiviteter alls till att träna på gym tre dagar i veckan. En annan började äntligen göra de där rehab-övningarna hen fått av sin sjukgymnast, med följden att hen också fick minskad smärta. Vi har många känt att vi mår lite bättre, är allmänt lite piggare. Och för flera av oss har det spillt av sig till fler familjemedlemmar som dragits med ut på otaliga promenader. Vi har till och med nu skapat ett vandringspris – och då måste vi ju göra om tävlingen om förslagsvis ett år.

Jag skulle absolut rekommendera Tappa till andra! Det är ett roligt och engagerande sätt att aktivera t.ex. ett arbetsgäng. Det finns många utmaningar att välja mellan, så oavsett syfte och ambition så borde något kunna passa. Alla kan vara med och eftersom det är så många olika aktiviteter som räknas, så är det alltid något som passar och man känner att man kan klara av. Det viktigaste är ju att man klarar 10 000 steg i snitt. Det är lättare än man tror med bara lite mer ansträngning. Appen är enkel att använda. Tappa-supporten är engagerad och snabb med svar när man behöver hjälp.

Margareta Callert
Almi Företagspartner Värmland
6 storstäder
Almi Företagspartner Värmland valde konceptet 6 storstäder
Läs om konceptet 6 storstäder...
Riksbyggen

"Mer sammanhållning och kontakt med varandra - även mellan Riksbyggens olika kontor"

”Det var min kollega som bjöd med mig, hon var med förra året och nu är vi ett lag på 8 personer från 3 olika kontor från Riksbyggen. Jag älskar att vara ute i naturen och vandra så jag tackade JA direkt. Man kommer ut och går i alla väder, eller så får man träna ett extra pass om det skulle vara storm ute 😊Sen ser jag att vi får mer sammanhållning och kontakt med varandra då vi är så många olika kontor som annars inte brukar ha kontakt men som gör det tillsammans. Rolig snackis också om hur många steg har du nu tagit… jag är en tävlingsmänniska.. märks att vi tävlar inom laget också.

Detta är grymt motiverande och får en att röra sig även när man inte riktigt känner för det. Jag rekommenderar alla att vara med! Som jag nämnt ovan så finns det många positiva saker som man får ut av att röra på sig vilket är bra för hälsan och det ger en bra sammanhållning och roligt att prata om även med de kollegor som inte är med. Förhoppningsvis får man fart på dem med till slut..."

Annika Labunski
deltagare i TappaTrampet 2021

Ett roligt och lärorikt sätt att integrera hållbarhet i vardagen.

"Vi har varit med i Tappa-utmaningen många gånger så det har blivit ett omtyckt sätt att även få med de nya medarbetarna på rörlighet i vardagen. Utmaningen var extra bra nu med klimattemat då vi arbetar med att hjälpa företag att växa sunt. Vi är certifierade i hållbarhetsredovisning och delar kunskap så mycket och ofta vi kan, för att minska klimatavtryck.
Utmaningen blev en nystart efter distansarbetet och fick igång våra gående möten igen.

Skulle du kunna tänka dig att delta i en aktivitetsutmaning med Tappa i framtiden?

Självklart! Det är ett lätt och kul sätt att ta hand om både kropp och knopp. Nu även med klimatet i fokus, vilket var bäst hittills!

Det är ett roligt och lärorikt sätt att integrera hållbarhet i vardagen. Det ökar medvetenhet och gemenskapen i företaget."

Linda Högstedt
CreActivegruppen bestående av Lön & HR Bolaget och Ekonomibolaget
Klimatkoll
Lön & HR Bolaget och Ekonomi­bolaget valde konceptet Klimatkoll
Läs om konceptet Klimatkoll...